This website uses cookies to improve functionality and performance. With a click on the OK button you are giving implied consent to the use of cookies on this website.
More information
EnglishDeutsch
de
EnglishDeutsch
de
Login Environment Pharma

Species identification and its uses

Authentication testing according to the declaration of meat products or convenience products is an ongoing task within quality assurance. Species identification is used in a variety of settings:

  • inspection of vegetarian and vegan products
  • monitoring of the absence of animal meal in fodder
  • inspections of food exports, e.g. to Islamic countries (halal) or to India (no consumption of beef)
  • inspection of food declarations, e.g. convenience meals, kebab, etc.
  • inspection of food declarations, e.g. pet food, etc.

SYNLAB Service

Sensitive, biomolecular procedures can be applied to detect even the most minute addition of animal constituents. Even the analysis of complex and highly processed foodstuffs and fodder is possible.

We currently offer analyses to detect the following species (others on request):

Poultry

  • Duck (general)
  • Mallard duck (Anas platyrhynchos)
  • Muscovy duck (Cairina moschata)
  • Goose
  • Chicken
  • Turkey
  • Ostrich
  • Quail

Farm livestock

  • Buffalo
  • Horse
  • Cattle
  • Sheep
  • Pig
  • Goat

Game

  • Fallow deer
  • Hare
  • Rabbit
  • Roe deer
  • Red deer

Fish

  • Fish species identification (general authentication)
  • Tuna (e.g. bonito, yellow fin tuna)

General authentication

  • Animal constituents (in vegetarian products)
  • Ruminants

Other animal species

  • Kangaroo

Authentication methods

Our species authentications are based on highly sensitive, biomolecular methods:

  • Real-time PCR (qPCR): Here we identify DNA sequences specific to certain animal species
  • ELISA: Proteins specific to certain animals can even be detected in highly processed foods and fodders
  • DNA sequencing: The animal species is identified by means of mitochondrial DNA sequence amplification and subsequent determination of the nucleotide sequence.

We regularly participate in inter-laboratory studies to maintain our high quality standards.

Sample Material

Practically all foods and fodders can be analysed, irrespective of their degree of processing:

  • ready-to-use food
  • raw food
  • highly-processed food
  • ingredients
  • ready-to-use fodder/pet food
  • raw materials und ingredients for fodder production

The required sample quantity depends on the type and homogeneity of the sample. Verified representativeness of the used sample in regard to the product as a whole is the key aspect.

Contact us



News

View All
Lebensmittel – Schulungskalender für das 2. Halbjahr 2018 veröffentlicht!

SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH  hat seine Schulungsinhalte im Bereich Lebensmittel aktualisiert.

Unsere aktuellen Schulungstermine im 2. Halbjahr 2018:

Jena, 26.09.2018: Food Fraud - Was tun gegen Lebensmittelbetrug?

Jena, 23.10.2018: Krisenmanagement - Gut vorbereitet auf den Ernstfall

Jena, 13.11.2018: Lebensmittelkennzeichnung & Lebensmittelrecht

Wir planen bereits jetzt unseren Schulungskalender für 2019. Sie sind an einem Thema interessiert, würden sich aber einen Veranstaltungsort in Ihrer Nähe wünschen? Sprechen Sie uns gerne an unter as.marketing@synlab.com

Aug 20, 2018 | Food Continue
Fellbach wird neuer Laborstandort
Nach zweijähriger Planungs- und Umbauphase entstand in Fellbach das neue Labor der SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH.
Aug 10, 2018 Continue
SYNLAB stellt aus: Treffen Sie uns im September auf der DVT Vortragstagung in Berlin und auf dem Deutschen Obst und Gemüse Kongress 2018 in Düsseldorf

Weitere Informationen zu unserem Firmenstand ,den jeweiligen Veranstaltern und Themenschwerpunkten erhalten Sie hier.

Jul 20, 2018 | Food Continue
View All

Events

View All
Lebensmittel – Schulungskalender für das 2. Halbjahr 2018 veröffentlicht!

SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH  hat seine Schulungsinhalte im Bereich Lebensmittel aktualisiert.

Unsere aktuellen Schulungstermine im 2. Halbjahr 2018:

Jena, 26.09.2018: Food Fraud - Was tun gegen Lebensmittelbetrug?

Jena, 23.10.2018: Krisenmanagement - Gut vorbereitet auf den Ernstfall

Jena, 13.11.2018: Lebensmittelkennzeichnung & Lebensmittelrecht

Wir planen bereits jetzt unseren Schulungskalender für 2019. Sie sind an einem Thema interessiert, würden sich aber einen Veranstaltungsort in Ihrer Nähe wünschen? Sprechen Sie uns gerne an unter as.marketing@synlab.com

Sep 28, 2018 | Food Continue
View All