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Species identification and its uses

Authentication testing according to the declaration of meat products or convenience products is an ongoing task within quality assurance. Species identification is used in a variety of settings:

  • inspection of vegetarian and vegan products
  • monitoring of the absence of animal meal in fodder
  • inspections of food exports, e.g. to Islamic countries (halal) or to India (no consumption of beef)
  • inspection of food declarations, e.g. convenience meals, kebab, etc.
  • inspection of food declarations, e.g. pet food, etc.

SYNLAB Service

Sensitive, biomolecular procedures can be applied to detect even the most minute addition of animal constituents. Even the analysis of complex and highly processed foodstuffs and fodder is possible.

We currently offer analyses to detect the following species (others on request):

Poultry

  • Duck (general)
  • Mallard duck (Anas platyrhynchos)
  • Muscovy duck (Cairina moschata)
  • Goose
  • Chicken
  • Turkey
  • Ostrich
  • Quail

Farm livestock

  • Buffalo
  • Horse
  • Cattle
  • Sheep
  • Pig
  • Goat

Game

  • Fallow deer
  • Hare
  • Rabbit
  • Roe deer
  • Red deer

Fish

  • Fish species identification (general authentication)
  • Tuna (e.g. bonito, yellow fin tuna)

General authentication

  • Animal constituents (in vegetarian products)
  • Ruminants

Other animal species

  • Kangaroo

Authentication methods

Our species authentications are based on highly sensitive, biomolecular methods:

  • Real-time PCR (qPCR): Here we identify DNA sequences specific to certain animal species
  • ELISA: Proteins specific to certain animals can even be detected in highly processed foods and fodders
  • DNA sequencing: The animal species is identified by means of mitochondrial DNA sequence amplification and subsequent determination of the nucleotide sequence.

We regularly participate in inter-laboratory studies to maintain our high quality standards.

Sample Material

Practically all foods and fodders can be analysed, irrespective of their degree of processing:

  • ready-to-use food
  • raw food
  • highly-processed food
  • ingredients
  • ready-to-use fodder/pet food
  • raw materials und ingredients for fodder production

The required sample quantity depends on the type and homogeneity of the sample. Verified representativeness of the used sample in regard to the product as a whole is the key aspect.

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News & Events

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Fellbach wird neuer Laborstandort
Nach zweijähriger Planungs- und Umbauphase entstand in Fellbach das neue Labor der SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH.
Aug 10, 2018 Continue
SYNLAB stellt aus: Treffen Sie uns im September auf der DVT Vortragstagung in Berlin und auf dem Deutschen Obst und Gemüse Kongress 2018 in Düsseldorf

Weitere Informationen zu unserem Firmenstand ,den jeweiligen Veranstaltern und Themenschwerpunkten erhalten Sie hier.

Jul 20, 2018 | Food Continue
Neue EU-Öko-Verordnung beschlossen – gültig ab 01.01.2021

Zum zweiten Mal seit Inkrafttreten der ersten EU-Öko-Verordnung 1992 wird das Bio-Recht komplett reformiert. Die Verordnung (EU) 2018/848 des Europäischen Parlaments und des Rates vom 30. Mai 2018 „über die ökologische/biologische Produktion und die Kennzeichnung von ökologischen/biologischen Erzeugnissen sowie zur Aufhebung der Verordnung (EG) Nr. 834/2007 des Rates“ tritt am 17.06.2018 in Kraft. Sie wird ab dem 01.01.2021 gelten.

Der Gesetzgeber will damit dem starken Zuwachs des Bio-Angebots Rechnung tragen. So sollen künftig z.B. auch für Bioprodukte aus Nicht-EU-Ländern dieselben strengen Standards gelten wie für Bio-Erzeugnisse aus EU-Ländern. Einheitliche Kontrollverfahren innerhalb der EU sollen Bio-Produkte sicherer und nachvollziehbarer für den Verbraucher machen. Der Einsatz von ökologischem Saatgut soll vereinfacht werden und so zu mehr Vielfalt im ökologischen Ackerbau beitragen.

Bis 2021 muss die neue Verordnung aber noch durch nachgelagerte Rechtsakte komplettiert werden. Diese betreffen Regeln, etwa zu Ställen und Ausläufen für Bio-Tiere, den Listen für Bio-Betriebsmittel oder -Lebensmittelzutaten sowie präzise Anforderungen an die Öko-Kontrolle.

Die aktuelle EU-Öko- Verordnung 2018/848 finden Sie hier.

Unsere Experten stehen Ihnen für Fragen zur Analytik von Bio-Produkten gern zur Verfügung. Schreiben Sie uns einfach eine E-Mail an lebensmittel@synlab.com.

Jun 15, 2018 | Food Continue
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