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Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAC)

Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAC) are organic contaminants mainly produced during incomplete combustion processes and introduced into the environment in this way.

Besides environmental contamination, a number of processing methods like barbecuing or smoking may be the causes for the presence of PAC in food and fodder.

PAC are highly fat-soluble and therefore proliferate in food and fodder with oil and fat contents in particular, for instance in vegetable oils, meat and fish.

Some PAC like benzo(a)pyrene are classified carcinogenic. There are legally required limit values, i.e. QA guidelines, for their presence in all relevant foodstuffs and fodder; these values must be monitored regularly.

SYNLAB Service

  • Analysis in a trace range using HPLC-UV/FLD; GC-MS on request
  • Analysis possible in many matrices, for instance:
    • food
    • fodder
    • farm manure and fermentation substrates
    • compost, soil and sewage sludge
    • water

We regularly participate in inter-laboratory studies to maintain our high quality standards.

Current maximum contents and guidelines

Food

Maximum contents in food, Regulation (EU) 1881/2006 Benzo(a)pyrene [µg/kg OS] PAC 4 [µg/kg OS]
Oils and fats (apart from cocoa butter and coconut oil) 2,0 10,0
Cocoa beans and derivatives 5,0 30,0
Coconut oil 2,0 20,0
Smoked meat and meat products 2,0 12,0
Smoked meat of fish, fishery products, crustaceans, crabs and crab-like crustaceans 2,0 12,0
Smoked sprat (canned also), mussels (fresh, chilled, frozen) 5,0 30,0
Smoked mussels 6,0 35,0
(Cereal) supplementary food for infants and young children 1,0 1,0
Infant formula and follow-on formula; infant milk and follow-on milk 1,0 1,0
Dietary foods for particular medical purposes, intended for consumption by infants 1,0 1,0
Cocoa fibre and derivatives 3,0 15,0
Banana chips 2,0 20,0
Dietary supplements 10,0 50,0
Dried herbs 10,0 50,0
Dried spices, apart from cardamom and capsicum spp. 10,0 50,0


Fodder

Action thresholds and guidelines in the QA guideline for fodder monitoring Benzo(a)pyrene [µg/kg 88% TS] Action thresholds PAC 4 [µg/kg fat] Guidelines PAC 4 [µg/kg fat]
Oils, fats and their products - 160,0 200,0
Palm kernel oil, coconut oil and their products - 320,0 400,0
Products containing < 10% fat 25,0 - -

One action threshold and one QA guideline – relative to the fat content – apply to the PAC 4 values for oils, fats and their products in fodder. A separate guideline applies to palm kernel and coconut oil.

The original QA guideline for benzo(a)pyrene continues to apply for fodder with a fat content less than 10%.

Regulations

The maximum contents for benzo(a)pyrene in food that were previous defined in Regulation (EC) NO 1881/2006 were amended by Regulation (EU) 835/2011 to include a value for so-called ‘PAC 4’. PAC 4 defines the aggregate quantity of benzo(a)anthracene, chrysene, benzo(b)fluoroanthene and benzo(a)pyrene.

The maximum contents in some products like smoked meat and fish were reduced once more in September 2014. Regulation (EU) No 2015/1933 (valid from 1 April 2016) recently defined new maximum contents for cocoa fibres, banana chips, dietary supplements, dried herbs and dried spices.

The current QA guideline on fodder monitoring is also based on PAC 4.

 

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News & Events

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Fellbach wird neuer Laborstandort
Nach zweijähriger Planungs- und Umbauphase entstand in Fellbach das neue Labor der SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH.
Aug 10, 2018 Continue
SYNLAB stellt aus: Treffen Sie uns im September auf der DVT Vortragstagung in Berlin und auf dem Deutschen Obst und Gemüse Kongress 2018 in Düsseldorf

Weitere Informationen zu unserem Firmenstand ,den jeweiligen Veranstaltern und Themenschwerpunkten erhalten Sie hier.

Jul 20, 2018 | Food Continue
Neue EU-Öko-Verordnung beschlossen – gültig ab 01.01.2021

Zum zweiten Mal seit Inkrafttreten der ersten EU-Öko-Verordnung 1992 wird das Bio-Recht komplett reformiert. Die Verordnung (EU) 2018/848 des Europäischen Parlaments und des Rates vom 30. Mai 2018 „über die ökologische/biologische Produktion und die Kennzeichnung von ökologischen/biologischen Erzeugnissen sowie zur Aufhebung der Verordnung (EG) Nr. 834/2007 des Rates“ tritt am 17.06.2018 in Kraft. Sie wird ab dem 01.01.2021 gelten.

Der Gesetzgeber will damit dem starken Zuwachs des Bio-Angebots Rechnung tragen. So sollen künftig z.B. auch für Bioprodukte aus Nicht-EU-Ländern dieselben strengen Standards gelten wie für Bio-Erzeugnisse aus EU-Ländern. Einheitliche Kontrollverfahren innerhalb der EU sollen Bio-Produkte sicherer und nachvollziehbarer für den Verbraucher machen. Der Einsatz von ökologischem Saatgut soll vereinfacht werden und so zu mehr Vielfalt im ökologischen Ackerbau beitragen.

Bis 2021 muss die neue Verordnung aber noch durch nachgelagerte Rechtsakte komplettiert werden. Diese betreffen Regeln, etwa zu Ställen und Ausläufen für Bio-Tiere, den Listen für Bio-Betriebsmittel oder -Lebensmittelzutaten sowie präzise Anforderungen an die Öko-Kontrolle.

Die aktuelle EU-Öko- Verordnung 2018/848 finden Sie hier.

Unsere Experten stehen Ihnen für Fragen zur Analytik von Bio-Produkten gern zur Verfügung. Schreiben Sie uns einfach eine E-Mail an lebensmittel@synlab.com.

Jun 15, 2018 | Food Continue
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