This website uses cookies to improve functionality and performance. With a click on the OK button you are giving implied consent to the use of cookies on this website.
More information
EnglishDeutsch
de
EnglishDeutsch
de
Login Environment Pharma

Our services for fats and oils

Product-specific analyses Analysable products
- Review of declaration and labeling - Seed oils (rape, pumpkin seed, sunflower)
- Test for general marketability - Edible oils from nuts (walnut, hazelnut, peanut)
- Review according to the principles for edible fats and oils - Pulp oils (olive oil, palm oil)
- Fatty acid spectrum, including trans fatty acids - Animal fats
- Chemical parameters: Acid number/free fatty acids,
   peroxide number, anisidine number, iodine number,
   saponification number
- Spreadable fats (margarine)  
 
- Sensory product testing  

 

The requirements placed on the quality of fats and oils are characterised by various parameters and are defined in the principles for edible fats and edible oils contained in the German Food Code (DLMB) and in a number of retail brand programmes.

SYNLAB Service

Edible fats and oils are obtained from animal and plant-based raw materials. Edible fats are semi-solid to solid up to 20°C, while edible oils are liquid at 20°C. The characteristic fatty acid composition is particularly interesting from an analytic perspective. In addition to the dietically valuable omega 3 and omega 6 fatty acids, edible fats and oils also contain trans fatty acids that can be harmful when consumed in large quantities.

Analysis of foreign substances and contaminants such as polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), mineral oil residue, plant protection agents and plasticisers is particularly important in the group of fats and oils.

Contact us



News

View All
Lebensmittel – Schulungskalender für das 2. Halbjahr 2018 veröffentlicht!

SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH  hat seine Schulungsinhalte im Bereich Lebensmittel aktualisiert.

Unsere aktuellen Schulungstermine im 2. Halbjahr 2018:

Jena, 26.09.2018: Food Fraud - Was tun gegen Lebensmittelbetrug?

Jena, 23.10.2018: Krisenmanagement - Gut vorbereitet auf den Ernstfall

Jena, 13.11.2018: Lebensmittelkennzeichnung & Lebensmittelrecht

Wir planen bereits jetzt unseren Schulungskalender für 2019. Sie sind an einem Thema interessiert, würden sich aber einen Veranstaltungsort in Ihrer Nähe wünschen? Sprechen Sie uns gerne an unter as.marketing@synlab.com

Aug 20, 2018 | Food Continue
Fellbach wird neuer Laborstandort
Nach zweijähriger Planungs- und Umbauphase entstand in Fellbach das neue Labor der SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH.
Aug 10, 2018 Continue
SYNLAB stellt aus: Treffen Sie uns im September auf der DVT Vortragstagung in Berlin und auf dem Deutschen Obst und Gemüse Kongress 2018 in Düsseldorf

Weitere Informationen zu unserem Firmenstand ,den jeweiligen Veranstaltern und Themenschwerpunkten erhalten Sie hier.

Jul 20, 2018 | Food Continue
View All

Events

View All
Lebensmittel – Schulungskalender für das 2. Halbjahr 2018 veröffentlicht!

SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH  hat seine Schulungsinhalte im Bereich Lebensmittel aktualisiert.

Unsere aktuellen Schulungstermine im 2. Halbjahr 2018:

Jena, 26.09.2018: Food Fraud - Was tun gegen Lebensmittelbetrug?

Jena, 23.10.2018: Krisenmanagement - Gut vorbereitet auf den Ernstfall

Jena, 13.11.2018: Lebensmittelkennzeichnung & Lebensmittelrecht

Wir planen bereits jetzt unseren Schulungskalender für 2019. Sie sind an einem Thema interessiert, würden sich aber einen Veranstaltungsort in Ihrer Nähe wünschen? Sprechen Sie uns gerne an unter as.marketing@synlab.com

Sep 28, 2018 | Food Continue
View All