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Our Range of Services for Fruit and Vegetables

What we test:

  • Fresh Fruit and Vegetables
  • Prepared Fruit and Vegetables such as:
    • Frozen Foods
    • Fruit Juices
    • Dried Fruits
    • Fruit jams and preserves

SYNLAB Service

Freshness, appearance and taste are crucial for the quality of fruit and vegetable products. The control of contaminants as well as microbial pathogens plays a critical role.

Our laboratory offers a range of analysis for fruit and vegetables that is tailored to the strict quality requirements of retailers and consumers. Our services at a glance:

 Residuals and Contaminants

1. Residuals from Crop Growing
 - Plant Protection Products using multimethod and various individual methods
- Nitrates
- Genetically Modified Organisms (GMO)

2. Residuals from Processing:
- Preservatives
- Fumigation Residues (Phosphine, Total Bromide)
- Disinfectants (e.g. ammonium compounds)

3. Contaminants:
- Polychlorinated Biphenyls (non-dioxin-like PCB)
- Dioxins (PCDD, PCDF) and dioxin-like PCB
- Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs)
- Heavy Metals
- Fungal Toxins (Mycotoxins)

4. Substances under labelling requirements:
- Sulphur Dioxide / Sulphite

Microbiology Testing

  • Total Bacteria Count and spoilage agents
  • Pathogens (e.g. EHEC, Salmonella)
  • Yeasts and Moulds
  • Technologically desirable microorganisms

Determination of ingredients and nutritional values

  • Nutritional Information (Big7, Big8)
  • Additives
  • Trace elements, minerals
  • Amino acids and vitamins
  • Total Sugar and Grad Brix

Food law and labelling consulting

  • Correct labelling and marketability checks in accordance with European regulations and the specifications of the retail chains
  • Testing in accordance with EU marketing standards for fresh fruit and vegetables (including minimun sizes, proportion of spoiled fruits, juice content, sugar/-acidity ratio

Water analysis

  • Determination of microbiological and chemical parameters (for example in drinking and irrigation water)

Service Plus

  • Fast analysis within 12 to 24 hours (available for many parameters)
  • Analysis of the results according to legal requirements
  • Testing in accordance with the specifications of the Retail chains
  • Direct electronic transfer of results into respective databases: QS (quality scheme for food), fruitmonitoring, FreshPoint/ChainPoint.
  • Assessment of Organic Products in accordance with the specification of the Association of Organic Producers, the Bundesverband Naturkost Naturwaren (BNN) e.V.
  • Field sampling for pre-harvest or damaged crops
  • comprehensive support
  • Support in case of complaints

Our reports for pesticide testing always contain an evaluation of the results according to:

  • the current legal requirements
  • the exhaustion of the acute reference does (ARfD) and
  • the specifications of the food retail chains

In order to comply with the maximum levels of pesticide residues we test products during production according to your specifications.

Approvals and Qualifications of SYNLAB Laboratories

Regulations

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News & Events

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Fellbach wird neuer Laborstandort
Nach zweijähriger Planungs- und Umbauphase entstand in Fellbach das neue Labor der SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH.
Aug 10, 2018 Continue
SYNLAB stellt aus: Treffen Sie uns im September auf der DVT Vortragstagung in Berlin und auf dem Deutschen Obst und Gemüse Kongress 2018 in Düsseldorf

Weitere Informationen zu unserem Firmenstand ,den jeweiligen Veranstaltern und Themenschwerpunkten erhalten Sie hier.

Jul 20, 2018 | Food Continue
Neue EU-Öko-Verordnung beschlossen – gültig ab 01.01.2021

Zum zweiten Mal seit Inkrafttreten der ersten EU-Öko-Verordnung 1992 wird das Bio-Recht komplett reformiert. Die Verordnung (EU) 2018/848 des Europäischen Parlaments und des Rates vom 30. Mai 2018 „über die ökologische/biologische Produktion und die Kennzeichnung von ökologischen/biologischen Erzeugnissen sowie zur Aufhebung der Verordnung (EG) Nr. 834/2007 des Rates“ tritt am 17.06.2018 in Kraft. Sie wird ab dem 01.01.2021 gelten.

Der Gesetzgeber will damit dem starken Zuwachs des Bio-Angebots Rechnung tragen. So sollen künftig z.B. auch für Bioprodukte aus Nicht-EU-Ländern dieselben strengen Standards gelten wie für Bio-Erzeugnisse aus EU-Ländern. Einheitliche Kontrollverfahren innerhalb der EU sollen Bio-Produkte sicherer und nachvollziehbarer für den Verbraucher machen. Der Einsatz von ökologischem Saatgut soll vereinfacht werden und so zu mehr Vielfalt im ökologischen Ackerbau beitragen.

Bis 2021 muss die neue Verordnung aber noch durch nachgelagerte Rechtsakte komplettiert werden. Diese betreffen Regeln, etwa zu Ställen und Ausläufen für Bio-Tiere, den Listen für Bio-Betriebsmittel oder -Lebensmittelzutaten sowie präzise Anforderungen an die Öko-Kontrolle.

Die aktuelle EU-Öko- Verordnung 2018/848 finden Sie hier.

Unsere Experten stehen Ihnen für Fragen zur Analytik von Bio-Produkten gern zur Verfügung. Schreiben Sie uns einfach eine E-Mail an lebensmittel@synlab.com.

Jun 15, 2018 | Food Continue
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