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Meat, processed meat and sausage products

Product-specific analyses

- Microbiological analyses
- Chemical analysis of food
- Sensory properties
- Active components (QUID)
- Undesirable substances:  
  e. g. nitrosamines, animal medicine
- Test for general marketability
- Storage tests to determine shelf life
- Analysis of Halal products and additives 
- Declaration testing under food law

Analysable products (selection)

- Meat and processed meat products
- Raw sausage, cooked sausage
- Cooked and cured products
- Animal carcasses
- Preserves (tropical preserves)
- Pastries and delicatessen salads
- Finished and semi-finished products
- Raw materials (intestines, spices, etc.)


SYNLAB Service

We apply the statutory methods to analyse and assess your raw materials, intermediate and finished products according to European and German law.

Besides the general germ load, our microbial procedures focus on pathogens and spoilers in particular. A 24-h (48-h) express analysis service is available on request to detect salmonella, EHEC/STEC and Listeria monocytogenes.

Chemical, biomolecular, gravimetric and/or histological analyses provide information on the composition of the samples (e.g. species, meat content, foreign protein, use of meat slurry).

Other services include analysis for contaminants and additives, chemical determination of nutritional value and reviews according to the German Food Code (DLMB) principles, as well as sensory examination of your products by our German Agricultural Society-certified (DLG) experts for meat and meat products.

Service Plus

  • Implementation of Hygiene Audits (Listeria monitoring)
  • Support in the management of complaints
  • Competent consultation on questions regarding the prodcut
  • Evaluation of the analysis results under food law
  • Sampling and sample pickup service

Regulations

Contact us



News & Events

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Fellbach wird neuer Laborstandort
Nach zweijähriger Planungs- und Umbauphase entstand in Fellbach das neue Labor der SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH.
Aug 10, 2018 Continue
SYNLAB stellt aus: Treffen Sie uns im September auf der DVT Vortragstagung in Berlin und auf dem Deutschen Obst und Gemüse Kongress 2018 in Düsseldorf

Weitere Informationen zu unserem Firmenstand ,den jeweiligen Veranstaltern und Themenschwerpunkten erhalten Sie hier.

Jul 20, 2018 | Food Continue
Neue EU-Öko-Verordnung beschlossen – gültig ab 01.01.2021

Zum zweiten Mal seit Inkrafttreten der ersten EU-Öko-Verordnung 1992 wird das Bio-Recht komplett reformiert. Die Verordnung (EU) 2018/848 des Europäischen Parlaments und des Rates vom 30. Mai 2018 „über die ökologische/biologische Produktion und die Kennzeichnung von ökologischen/biologischen Erzeugnissen sowie zur Aufhebung der Verordnung (EG) Nr. 834/2007 des Rates“ tritt am 17.06.2018 in Kraft. Sie wird ab dem 01.01.2021 gelten.

Der Gesetzgeber will damit dem starken Zuwachs des Bio-Angebots Rechnung tragen. So sollen künftig z.B. auch für Bioprodukte aus Nicht-EU-Ländern dieselben strengen Standards gelten wie für Bio-Erzeugnisse aus EU-Ländern. Einheitliche Kontrollverfahren innerhalb der EU sollen Bio-Produkte sicherer und nachvollziehbarer für den Verbraucher machen. Der Einsatz von ökologischem Saatgut soll vereinfacht werden und so zu mehr Vielfalt im ökologischen Ackerbau beitragen.

Bis 2021 muss die neue Verordnung aber noch durch nachgelagerte Rechtsakte komplettiert werden. Diese betreffen Regeln, etwa zu Ställen und Ausläufen für Bio-Tiere, den Listen für Bio-Betriebsmittel oder -Lebensmittelzutaten sowie präzise Anforderungen an die Öko-Kontrolle.

Die aktuelle EU-Öko- Verordnung 2018/848 finden Sie hier.

Unsere Experten stehen Ihnen für Fragen zur Analytik von Bio-Produkten gern zur Verfügung. Schreiben Sie uns einfach eine E-Mail an lebensmittel@synlab.com.

Jun 15, 2018 | Food Continue
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