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Drinking Water

We cannot survive without drinking water. It must therefore be free of pathogens. Chemical substances must only be contained in concentrations that do not present a health risk. Regulated in the Drinking Water Ordinance (TrinkwV), water supply companies need to conduct extensive chemical and microbiological analyses that confirm adherence to these requirements. Operators of self-sufficient and domestic systems also have to satisfy these standards.

SYNLAB Service

We advise water supply companies and operators of self-sufficiency systems.

We offer a comprehensive service from sampling to the analysis of all relevant parameters. Talk to us about the tailored analysis packages we provide. Ensuring the pristine quality of our most important source of sustenance.

  • Accredited by DAR according to DIN EN ISO/IEC 17025
  • Notified according to Section 15 Drinking Water Ordinance (TrinkwV)
  • Notified by the Analytic Quality Assurance Department at the Bavarian Environment Agency
  • Approval according to Article 44 Infection Protection Act (IfSG)

Service Plus

  • Specific analyses for the precise identification of germ loads, for instance coliform bacteria, new pathogens
  • Special analyses for plant protection products, medicaments, hormones and other new anthropogenic trace substances
  • Special analyses for metabolites – decomposition products
  • Calculations of the water chemistry
  • Corrosion analysis
  • Inspection of water treatment systems
  • Specific and special analysis for issues of all kinds, especially to identify unknown substances in drinking water
  • Transfer of the data to the Public Health Office in the respective formats (Octoware, TEIS, TWISTweb, SEBAM)

Experts:

  • Certified sampling experts according to the Drinking Water Ordinance (TrinkwV) 2001
  • Private-sector consultants in the water sector
  • Publicly appointed and sworn experts for the environmental analysis of water

Regulations

  • Drinking Water Ordinance (TrinkwV) 2001
  • good engineering practice, especially DVGW, DIN
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News & Events

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Fellbach wird neuer Laborstandort
Nach zweijähriger Planungs- und Umbauphase entstand in Fellbach das neue Labor der SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH.
Aug 10, 2018 Continue
New name for SYNLAB Umweltinstitut GmbH

The merger of the former SYNLAB business unit Environmental Diagnostics and the ALcontrol Group in July 2017 led to the creation of a new business unit called Analytics & Services. Together, we offer services across the Environment, Food, Hygiene, Pharma and Products sectors.

We are pleased to announce our new company name SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH with immediate effect.

Here you will find the complete customer letter.

Mar 12, 2018 Continue
Allergenmanagement – Rückstands- und Reinigungskontrollen in Lebensmittelbetrieben

- Die beste Absicherung gegen Kreuzkontaminationen -

Die Kontamination mit Allergenen ist in der Lebensmittelbranche nach wie vor ein wichtiges Thema. Mit der Lebensmittelinformationsverordnung (EU) 1169/2011 (LIMV) wurde festgelegt, welche Stoffe als allergen gelten und gekennzeichnet werden müssen. Die Kennzeichnung ist für vorverpackte und lose Ware verpflichtend.

Allen Betrieben, die Lebensmittel herstellen, verarbeiten, transportieren, lagern und/oder verkaufen wird daher ein präzises Allergenmanagement empfohlen. Es hilft dabei die wichtigsten Ursachen für den unbeabsichtigten Eintrag von allergieauslösenden Stoffen im Blick zu behalten. Im Fokus stehen dabei:

  • verunreinigte Rohstoffe,
  • Kreuzkontaminationen während der Produktion und
  • die Verpackung und Lagerung.

Ein wichtiger Teil des Allergenmanagements sind deshalb regelmäßige interne Kontrollen und Probenahmen in sensiblen Bereichen. Sie verhindern kontaminierte Produktionschargen und im schlimmsten Fall Produktrückrufe.

Zur Bestimmung der Allergenbelastung können verschiedene Methoden der Probenahme angewendet werden. Möglich sind:

  • Beprobung von Rohstoffen, Zwischenprodukten und Endprodukten

  • Tupfer: direkter Oberflächenabstrich, z.B. in Produktionsanlagen und Maschinen

  • Spülwasser aus Reinigungsvorgängen

Unsere Leistungen für Ihr Allergenmanagement

  1. Wir bieten die Allergenanalytik für alle kennzeichnungspflichtige Allergene an:
    • Glutenhaltiges Getreide

    • Erdnüsse, Schalenfrüchte (Mandel, Haselnuss, Walnuss, Cashew, Pecannuss, Paranuss, Pistazie, Macadamianuss und Queenslandnuss)

  2. Fisch, Weichtiere, Krebstiere

  3. Eier, Milch und Milchprodukte (einschließlich Laktose)

  4. Soja, Sellerie, Senf, Sesamsamen

  5. Schwefeldioxid und Sulfite

  6. Lupine

    Die Proben werden mit hochsensitiven Methoden der Spurenanalyse (ELISA und PCR) untersucht.

  7. Auf Wunsch beraten wir Sie umfassend zur richtigen Probenahme und Probenmenge.
  8. Regelmäßig bieten wir Schulungen und Seminare zum Thema „Allergenmanagement“ an.

Für Ihre Fragen stehen wir Ihnen gern zur Verfügung! Nutzen Sie dafür einfach unser Kontaktformular oder senden Sie uns eine Email an: Lebensmittel@synlab.com.

Nov 22, 2017 Continue
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