This website uses cookies to improve functionality and performance. With a click on the OK button you are giving implied consent to the use of cookies on this website.
More information
EnglishDeutsch
de
EnglishDeutsch
de
Login Environment Pharma

Allergens

Increasingly large sections of society suffer from food allergies or intolerances. Sensitive persons may experience digestive problems, skin reactions, respiratory disorders or even anaphylactic shock after the consumption of even small allergen quantities.

SYNLAB Service

Detection using specific genes or proteins

Immunoenzymatic (ELISA) and biomolecular (PCR/RT-PCR) methods can be used for the quantitative and/or qualitative detection of allergenic ingredients in foods.

We can detect the following allergens requiring compulsory declaration on your behalf:

Allergen Detection threshold ELISA PCR/ RT-PCR Other methods
Eggs (lysozyme, ovomucoid, ovalbumin) 0,5 ppm x    
Peanut 1,5 ppm x    
Fish 0,01 % (ca. 20-50 ppm)   x  
Gluten 5 ppm x    
Hazelnut 2,5 ppm x    
Cashew 0,4 ppm x    
Crustaceans 1,0 ppm x    
Lupin 2 ppm x    
Macademia nut 1 ppm x    
Almond 2,5 ppm x    
Milk (total) 2,5 ppm x    
Paracasein 2,5 ppm x    
ß-lactoglobulin 0,5 ppm x    
Lactose 4 mg/100 g     enzymatisch
Brazil nut 1 ppm x    
Pecan nut     x  
Pistachio 1 ppm x    
Celery 0,01 % (ca. 20 ppm)   x  
Mustard 0,5 ppm x x  
Sesame 2,5 ppm x    
Soy 2,5 ppm x x  
Sulfites       x
Walnut 2,0 ppm x    
Mollusks 0,5 ppm x    

 

Regualations

EU Regulation No. 2003/89/EC (updated by Regulation No. 2006/142/EC dated 22 December 2006) therefore stipulates the mandatory declaration of the 14 most important allergens in foods. Adopted on 13 December 2014, the Food Information Regulation No 1169/2011 (dated 25 October 2011) extends mandatory labelling to ‘bulk goods’.

Foods are considered ‘allergen free’ if analytic methods do not detect any allergens. Gluten is the only exception. A threshold value of 20 ppm (20 mg/kg) applies in this case in accordance with Regulation (EC) No 41/2009.

Are you looking for another method of allergen detection? Do no hesitate to contact us.

 

Contact us



News

View All
Lebensmittel – Schulungskalender für das 2. Halbjahr 2018 veröffentlicht!

SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH  hat seine Schulungsinhalte im Bereich Lebensmittel aktualisiert.

Unsere aktuellen Schulungstermine im 2. Halbjahr 2018:

Jena, 26.09.2018: Food Fraud - Was tun gegen Lebensmittelbetrug?

Jena, 23.10.2018: Krisenmanagement - Gut vorbereitet auf den Ernstfall

Jena, 13.11.2018: Lebensmittelkennzeichnung & Lebensmittelrecht

Wir planen bereits jetzt unseren Schulungskalender für 2019. Sie sind an einem Thema interessiert, würden sich aber einen Veranstaltungsort in Ihrer Nähe wünschen? Sprechen Sie uns gerne an unter as.marketing@synlab.com

Aug 20, 2018 | Food Continue
Fellbach wird neuer Laborstandort
Nach zweijähriger Planungs- und Umbauphase entstand in Fellbach das neue Labor der SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH.
Aug 10, 2018 Continue
SYNLAB stellt aus: Treffen Sie uns im September auf der DVT Vortragstagung in Berlin und auf dem Deutschen Obst und Gemüse Kongress 2018 in Düsseldorf

Weitere Informationen zu unserem Firmenstand ,den jeweiligen Veranstaltern und Themenschwerpunkten erhalten Sie hier.

Jul 20, 2018 | Food Continue
View All

Events

View All
Lebensmittel – Schulungskalender für das 2. Halbjahr 2018 veröffentlicht!

SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH  hat seine Schulungsinhalte im Bereich Lebensmittel aktualisiert.

Unsere aktuellen Schulungstermine im 2. Halbjahr 2018:

Jena, 26.09.2018: Food Fraud - Was tun gegen Lebensmittelbetrug?

Jena, 23.10.2018: Krisenmanagement - Gut vorbereitet auf den Ernstfall

Jena, 13.11.2018: Lebensmittelkennzeichnung & Lebensmittelrecht

Wir planen bereits jetzt unseren Schulungskalender für 2019. Sie sind an einem Thema interessiert, würden sich aber einen Veranstaltungsort in Ihrer Nähe wünschen? Sprechen Sie uns gerne an unter as.marketing@synlab.com

Sep 28, 2018 | Food Continue
View All