This website uses cookies to improve functionality and performance. With a click on the OK button you are giving implied consent to the use of cookies on this website.
More information
EnglishDeutsch
de
EnglishDeutsch
de
Login Environment Pharma

Allergens

Increasingly large sections of society suffer from food allergies or intolerances. Sensitive persons may experience digestive problems, skin reactions, respiratory disorders or even anaphylactic shock after the consumption of even small allergen quantities.

SYNLAB Service

Detection using specific genes or proteins

Immunoenzymatic (ELISA) and biomolecular (PCR/RT-PCR) methods can be used for the quantitative and/or qualitative detection of allergenic ingredients in foods.

We can detect the following allergens requiring compulsory declaration on your behalf:

Allergen Detection threshold ELISA PCR/ RT-PCR Other methods
Eggs (lysozyme, ovomucoid, ovalbumin) 0,5 ppm x    
Peanut 1,5 ppm x    
Fish 0,01 % (ca. 20-50 ppm)   x  
Gluten 5 ppm x    
Hazelnut 2,5 ppm x    
Cashew 0,4 ppm x    
Crustaceans 1,0 ppm x    
Lupin 2 ppm x    
Macademia nut 1 ppm x    
Almond 2,5 ppm x    
Milk (total) 2,5 ppm x    
Paracasein 2,5 ppm x    
ß-lactoglobulin 0,5 ppm x    
Lactose 4 mg/100 g     enzymatisch
Brazil nut 1 ppm x    
Pecan nut     x  
Pistachio 1 ppm x    
Celery 0,01 % (ca. 20 ppm)   x  
Mustard 0,5 ppm x x  
Sesame 2,5 ppm x    
Soy 2,5 ppm x x  
Sulfites       x
Walnut 2,0 ppm x    
Mollusks 0,5 ppm x    

 

Regualations

EU Regulation No. 2003/89/EC (updated by Regulation No. 2006/142/EC dated 22 December 2006) therefore stipulates the mandatory declaration of the 14 most important allergens in foods. Adopted on 13 December 2014, the Food Information Regulation No 1169/2011 (dated 25 October 2011) extends mandatory labelling to ‘bulk goods’.

Foods are considered ‘allergen free’ if analytic methods do not detect any allergens. Gluten is the only exception. A threshold value of 20 ppm (20 mg/kg) applies in this case in accordance with Regulation (EC) No 41/2009.

Are you looking for another method of allergen detection? Do no hesitate to contact us.

 

Contact us



News & Events

View All
Fellbach wird neuer Laborstandort
Nach zweijähriger Planungs- und Umbauphase entstand in Fellbach das neue Labor der SYNLAB Analytics & Services Germany GmbH.
Aug 10, 2018 Continue
SYNLAB stellt aus: Treffen Sie uns im September auf der DVT Vortragstagung in Berlin und auf dem Deutschen Obst und Gemüse Kongress 2018 in Düsseldorf

Weitere Informationen zu unserem Firmenstand ,den jeweiligen Veranstaltern und Themenschwerpunkten erhalten Sie hier.

Jul 20, 2018 | Food Continue
Neue EU-Öko-Verordnung beschlossen – gültig ab 01.01.2021

Zum zweiten Mal seit Inkrafttreten der ersten EU-Öko-Verordnung 1992 wird das Bio-Recht komplett reformiert. Die Verordnung (EU) 2018/848 des Europäischen Parlaments und des Rates vom 30. Mai 2018 „über die ökologische/biologische Produktion und die Kennzeichnung von ökologischen/biologischen Erzeugnissen sowie zur Aufhebung der Verordnung (EG) Nr. 834/2007 des Rates“ tritt am 17.06.2018 in Kraft. Sie wird ab dem 01.01.2021 gelten.

Der Gesetzgeber will damit dem starken Zuwachs des Bio-Angebots Rechnung tragen. So sollen künftig z.B. auch für Bioprodukte aus Nicht-EU-Ländern dieselben strengen Standards gelten wie für Bio-Erzeugnisse aus EU-Ländern. Einheitliche Kontrollverfahren innerhalb der EU sollen Bio-Produkte sicherer und nachvollziehbarer für den Verbraucher machen. Der Einsatz von ökologischem Saatgut soll vereinfacht werden und so zu mehr Vielfalt im ökologischen Ackerbau beitragen.

Bis 2021 muss die neue Verordnung aber noch durch nachgelagerte Rechtsakte komplettiert werden. Diese betreffen Regeln, etwa zu Ställen und Ausläufen für Bio-Tiere, den Listen für Bio-Betriebsmittel oder -Lebensmittelzutaten sowie präzise Anforderungen an die Öko-Kontrolle.

Die aktuelle EU-Öko- Verordnung 2018/848 finden Sie hier.

Unsere Experten stehen Ihnen für Fragen zur Analytik von Bio-Produkten gern zur Verfügung. Schreiben Sie uns einfach eine E-Mail an lebensmittel@synlab.com.

Jun 15, 2018 | Food Continue
View All